מי זקוק לתוספי תזונה המכילים ויטמינים?
התשובה - בד"כ - כולנו.
המקורות הטבעיים של הויטמינים נובעים בעיקר מאכילת ירקות,פירות,קטניות,אגוזים ועוד ... .. התזונה המערבית דלה ברכיבים אלה, על כן רובנו לא צורכים את הרמה הרצויה של הויטמינים הנדרשים. מתח ,סטרס ,מתח נפשי נפשי או מתח גופני מגבירה את דרישת הגוף לויטמינים. מרבית האוכלוסיה מרגישה בסטרס בחיי היומיום, ספורטאים נדרשים להשלמות תוספי מזון בשל הגברת תהליכים בגופם, נשים בהריוון , או לאחר לידה נדרשות לתוספת בשל הגברת הדרישות לויטמינים בגופם, אנשים מבוגרים \ קשישים נוטים להמעיט באכילה, בד"כ פלך אוכלוסיה זה גם סובל מספיגה לקויה של ויטמינים ,. ילדים הנמצאים בתקופת גדילה, זקוקים לכמויות נאותות של ויטמינים, ובד"כ ממעטים לאכול אוכל נכון ,וחיים על "לחטוף" פה ושם משהו לא מזין במיוחד.
ויטמין A : מסייע לבעיות עיניים, ראיית לילה, ראיית צבעים, מחזק עצמות הגוף והשניים, יעיל בבעיות עור במניעת אקנה ועור יבש
ויטמין B : מייצר אנרגיה ,מסייע לתפקוד תקין של מערכת העצבים, שמירה על העור אחראי לייצור כדוריות הדם האדומות - ויטמין B הינו חיוני ביותר לגוף האדם .
ויטמין C : מסייע לחניכיים, חיזוק העצמות והשרירים, מומלץ במיוחד לאיחוי העצם במקרה של שבר, ויטמין C מסייע למניעת מחלות זיהומיות ודלקתיות, מעקב היווצרות של תרכובות מסרטנות , תורם להפחתת מחלות לב ע"י פירוק כולסטרול, מסייע בהגלדת פצעי לחץ, מווסת בפעילות הורמונליות רבות בגוף האדם ביניהם ספיגת הברזל .
ויטמין D :ויטמין D אחד מהויטמינים המדוברים ביותר בעשור האחרון ,מסייע לספיגת הסידן והזרחן בעצמות. יעיל במיוחד לחיזוק העצמות והשיניים. משתתף בויסות פעולות הלב וקרישת הדם.
ויטמין E : מונע הזדקנות של הרקמות, חיוני לשמירת מראה עור צעיר, שמור על הריאות מאוויר מזוהם, מנטרל רדיקלים, מגן מפני התפתחות מחלות דם והלב, ויטמין E חשוב תפקוד תקין של המוח. מסייע לקליטת ויטמין A ויטמין K חשוב כמסייע לקרישת הדם.
מחסור בוויטמין B12 עלול להתרחש מכמה סיבות:
הסימפטומים של מחסור בוויטמין B12 מתפתחים באיטיות, ולכן לא תמיד מזוהים מיידית. כשיש מחסור ניכר בוויטמין עלולים להופיע עייפות, חולשה, סחרחורת, דופק מואץ, קוצר נשימה, לשון אדומה וצורבת, בחילות או תיאבון ירוד, אובדן משקל, שלשולים וגוון צהבהב של העור ובלובן העין. רמות ויטמין B12 נמוכות לאורך זמן גורמות נזק בלתי הפיך לתאי העצב, דבר שעלול לגרום להפרעות זיכרון, דיכאון, הפרעות פסיכוטיות, אי שקט, חולשת שרירים ובעיות מוטוריות.
אם את/ה סובל/ת מאחד או יותר מהסימפטומים הנ"ל, הרופא ישאל אותך על התזונה, על מחלות משפחתיות (כמו סוכרת או מחלות אוטואימוניות) או על ניתוחים שעברת. אם יעלה חשד לרמות נמוכות של ויטמין B12, ייערכו לך כמה בדיקות דם.
ראשית תיערך ספירת דם, שמטרתה לאתר אם קיימת אנמיה. במצב של חוסר בוויטמין B12 כדוריות הדם האדומות גדולות יותר ונראות פגומות. כמו כן ייבדקו רמות ויטמין B12, ברזל וחומצה פולית (רמות נמוכות שלהם עלולות אף הן לגרום לאנמיה), רמות חומצה שנקראת מתיל מלונית (שעולות בעת מחסור בוויטמין B12) ונוגדים לפקטור האינטרינזי.
רוב האנשים שחסרים את הפקטור האינטרינזי נושאים נוגדנים נגדו בדמם: רמות גבוהות של הנוגדנים מעידות על מחסור בפקטור עצמו. אם כל בדיקות הדם תקינות, יש צורך לעיתים בבדיקת מוח עצם כדי לאשר את אבחנת המחסור בוויטמין B12. בבדיקה הזו מוחדרת מחט לעצמות המותניים או השדרה ונשאבת כמות קטנה של מוח עצם מקור היווצרותם של תאי הדם בגוף. דגימת מוח העצם מאפשרת לבחון בדקדקנות את מבנה תאי הדם ולבדוק אם קיימות סיבות אחרות שיכולות להסביר את התסמינים.
הטיפול בחוסר ויטמין B12 הוא השבת הוויטמין לגוף ברמות מספיקות. לדברי פרופ' משה גרטי, מנהל מרכז רקנאטי למחקר במרכז הרפואי בילינסון, כמות הוויטמין שנוטלים היא שקובעת אם הטיפול יצליח. בכדורים במינון יומי נמוך אין תועלת. המינון חייב להכיל מעל 500 ועד 1,000 מיקרוגרם ביום, אחרת לא יהיה שיפור.
אחרי טיפול בכדורים במינון של מעל 500 מיקרוגרם ביום עולה רמת הוויטמין בדם, ונעלמים סימני המחסור בו, כמו עייפות, אנמיה ועצבנות. גם במקרים של אנמיה חריפה במיוחד מינון גבוה מאוד של B12 מאזן את החסר בתוך שבועיים עד חודש.
אנשים שלא יכולים לספוג ויטמין B12 שניטל דרך הפה יקבלו זריקות של הוויטמין באופן קבוע. בשבוע הראשון אחרי האבחנה ניתנות 5 עד 7 זריקות, כדי לאפשר לגוף ליצור מאגרים מספיקים של הוויטמין. התגובה נראית בתוך יומיים-שלושה, כשהגוף מצליח ליצור שוב כמויות מספיקות ותקינות של כדוריות דם חדשות.
צמחונים וטבעונים או במי שצורכים כמויות נמוכות של הוויטמין בתזונה ניתן לטפל באמצעות כדורים שמכילים את הוויטמין והתאמת תפריט תזונתי עשיר ב-B12. מי שסובלים מאנמיה ממאירה ומי שלא יכולים לספוג את הוויטמין בשל חוסר בפקטור האינטרינזי יצטרכו לקבל ויטמין B12 כל חודש עד שלושה חודשים, למשך כל חייהם.
חולים שסובלים מבעיות בספיגת הוויטמין צריכים לאכול דיאטה מאוזנת, שמספקת גם רמות תקינות של ויטמין C, ברזל וחומצה פולית, שחיוניים כולם לייצור תקין של כדוריות דם אדומות. אצל אלה שסובלים מזיהום חיידקי במערכת העיכול יש צורך בטיפול אנטיביוטי, בתרופות ממשפחת הפניצילינים או הטטראציקלינים. אלה ישמידו את מושבות החיידקים ויאפשרו לגוף לשוב ולספוג את הוויטמין.
אם האנמיה חמורה, ורמת הכדוריות האדומות בדם נמוכה מאוד, יש צורך בעירוי דם למשך הימים הראשונים, עד שזריקות הוויטמין B12 יתחילו להשפיע. רוב האנשים שהגיעו לטיפול בזמן מחלימים לחלוטין.
סהכ לתשלום {{total();}} ש"ח | לקופה |