לליקופן בעוצמה מוגברת במבצע - לחצ\י כאןליקופן- סוד העגבניה | ||
הגנה מפני מחלות ניוונית (סרטן, טרשת עורקים וקטרקט), הורדת כולסטרול בדם וירידה בסיכון למחלות לב – אלו רק חלק מסגולותיו של הליקופן, הפיגמנט שאחראי לצבעה האדום של העגבנייה | ||
סיגל טפר, דיאטנית קלינית, יועצת לתוספי תזונה, RD, M.Sc | ||
ירק כפרי האדום ביותר והנאכל ביותר, מובילה העגבנייה את קבוצת הפירות והירקות המכילים ליקופן - הפיגמנט האדום הנותן לעגבנייה, לאבטיח ולפרות נוספים את הצבע האדום החזק. הליקופן הוא אנטיאוקסידנט רב עוצמה, היעיל במיוחד בניטרול רדיקלים חופשיים. עובדה זו הופכת את נוכחותו בדיאטה לחשובה ביותר.
הליקופן הוכיח עד היום סגולות ראויות לציון ביכולתו להגן על הגוף מפני מחלות ניווניות. מחקרים מדעיים מראים כי הוא יכול לעצור ולמנוע התפתחות מחלות דוגמת טרשת עורקים, סרטן וקטרקט, הנגרמות ומתפתחות לא פעם כתוצאה מנזקי חימצון. מתברר כי החשיפה לתנאים סביבתיים דוגמת עישון, זיהום אוויר וקרינה מעלה את נזקי החמצון לרמה שבה הגוף כבר לא יכול להתגונן מפניהם. בשל מבנהו המיוחד ויכולת החמצון הגדולה שלו, ממלא הליקופן תפקיד חשוב בהגנה על הגוף מפני התפתחות המחלות הללו.
כנוגד חמצון חזק, הוכח מחקרית כי הליקופן מסייע גם בהורדת רמות כולסטרול בדם, ולכן מוריד גם את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
מאחר שכך, כמות הליקופן שאנו מקבלים בתזונה תלויה בכמות העגבניות ובמוצרי העגבניות שאנו אוכלים, ותזונה חסרה בעגבניות או מוצרי עגבניות חייבת להיות מועשרת בליקופן כתוספת. למרות שתזונה ים תיכונית יכולה להיות מקור טוב לליקופן, רוב האנשים אינם מקבלים כמויות מספיקות בתזונה הרגילה שלהם ולא פעם קיים הצורך ליטול ליקופן כתוסף תזונה. פקטור נוסף שיש לקחת בחשבון הוא זמינות הליקופן - לא רק תכולת הליקופן במזון משפיעה, אלא גם אופן הצריכה שלו.
אמרו כן לקטשופ
מחקר קליני ראשון מסוגו, שבדק את השפעת הליקופן, נערך במכון הסרטן ע"ש קרמאנוס בדטרויט, על ידי Kucuk ועמיתיו. במהלך המחקר נבדקה השפעת ליקופן הניתן בכמוסות על חולים שלקו בסרטן הערמונית. המחקר עקב אחרי 30 גברים שהיו מיועדים לעבור ניתוח להסרת ערמונית.
במהלך 3 השבועות שקדמו לניתוח, ניתנה לקבוצת הטיפול מנה של 15 מ"ג ליקופן פעמיים ביום. קבוצת הביקורת קיבלה פלסבו. לאחר שעברו המשתתפים את הניתוח להסרת הערמונית, נבדקו הבלוטות של הגברים משתי קבוצות המחקר.
החוקרים גילו שלגברים שנימנו עם קבוצת הטיפול היו גידולים קטנים יותר, שהיו לרוב מוגבלים לערמונית בלבד. רמות ה- PSA (אנטיגן ספציפי של הערמונית, המשמש לגילוי סרטן הערמונית) היו נמוכות יותר אצל החולים שקיבלו את הליקופן. בנוסף לכך, הגידולים אצל החולים שקיבלו ליקופן טבעי הראו סימני נסיגה וממאירות מופחתת.
מחקר אחר, שנערך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, בדק 48 אלף גברים על פני תקופה של 6 שנים. תוצאות המחקר העלו כי צריכת עגבניות, מיץ עגבניות או פיצה יותר מפעמיים בשבוע, לעומת אי צריכתם כלל, מלווה בהפחתת הסיכון ללקות בסרטן הערמונית בשיעור של 21% עד 34%, בהתאם למזון.
בנוסף להגנה מפני סרטן, נמצא שליקופן מגן על הגוף מפני מחלות נוספות, כגון הסתיידות עורקים. בניסויים בבעלי חיים נמצא כי ליקופן מונע היווצרות רובד טרשתי ועוצר את התקדמות בניית הרובד. מחקרים נוספים בבעלי חיים הראו שהליקופן מקטין את חימצון ה- LDL.
|
סהכ לתשלום {{total();}} ש"ח | לקופה |