מזון אורגני - האם הוא באמת כל כך בריא

לדף הזמנת מזון אורגני, לחץ: להזמנת מזון אורגני

 

מהו מזון אורגני

מזון אורגני הוא מזון הגדל ללא שימוש בכימיקלים להדברה ובדשנים כימיים, תרופות (למעט במצבי מחלה קשים), הורמונים והנדסה גנטית. במוצרים סופיים של מזון אורגני לא נעשה שימוש בחומרים משמרים או צבע מאכל.

הדישון האורגני מכיל בעיקר קומפוסט העשוי משאריות מזון צמחי, גזם, זבל של חיות משק (צאן ובקר), ועוד.

בשם מזון אורגני אפשר לכנות מזון אשר כל החוליות בשרשרת שהביאו להיווצרותו הן אורגניות אף הן: השקיית הגידולים החקלאיים ומי השתייה של המשק החי יעדיפו שימוש במי-תיהום שנבדקו כי אינם מזוהמים בשאריות הדברה; מזון ודשנים המסופקים לאורך תקופת הגידול יישאו תו תקן אורגני (ר' סעיף פיקוח בהמשך); תוספים בזמן העיבוד יהיו אורגניים בעצמם.

היתרונות השימוש ב- מזון אורגני

1.       ב- מזון אורגני אין חשיפה מתמדת לשאריות של תרופות מהמזון, בעיקר אנטיביוטיקה, מסייעים בתהליך יצירת חיידקים העמידים בפני אנטיביוטיקה. המשמעות היא שבזמן מחלה אם החיידק עמיד לאנטיביוטיקה, הטיפול התרופתי יהיה פחות יעיל, המחלה תהיה חריפה יותר ויהיה צורך להשתמש באנטיביוטיקה חזקה יותר.

2.       ב- מזון אורגני אין שימוש בחומרי הדברה וכימיקלים שונים גורם חדירת דשנים וחומרי הדברה למי התהום וזיהומם ולהמלחת קרקעות בעקבות דישון יתר.

3.       ב- מזון אורגני אין שאריות של חומרי הדברה שמזהמות את מי התהום ואת האדמות הסמוכות לשטחים החקלאיים פוגעות גם בבעלי חיים, מפרות את האיזון האקולוגי ומשבשות את שרשרת המזון. לדוגמה תופעה הקרויה שרשרת הרעלה מופיעה כתוצאה משימוש בחומרי הדברה. בתופעה זו גווית בע"ח, כגון עכבר שאכל רעל, נאכלת על ידי טורף ,כגון תנשמת. התנשמת מתה מהרעלה ואז אוכל אותה טורף אחר, כגון שועל וכן הלאה.

4.      ב- מזון אורגני קיים פיקוח על חלק מהמגדלים אורגניים וחלק מהחנויות המוכרות תוצרת אורגנית. הפיקוח עומד בתקן האירופאי המחמיר שאינו סובל כל נוכחות של חומר האסור לשימוש בחקלאות אורגנית (בניגוד לתקן האמריקאי המאפשר נוכחות כימיקלים במידה מוגבלת). על מזון שאינו אורגני לא קיים כל פיקוח מסודר; לצרכן אין כל דרך לדעת האם המזון אותו הוא קונה טופל בהתאם לתקן הקיים לגבי שימוש בכימיקלים בחקלאות.

פיקוח על מזון אורגני

על מנת להבטיח לצרכן כי מזון המסומן כאורגני הינו אכן מזון אורגני, קיימות ברחבי העולם חברות פיקוח שמטביעות חותמת על מוצרי המזון עליו הן מפקחות. בישראל פועלות שלוש חברות פיקוח אגריאור המוסמכת על ידי הפדרציה הבינ"ל של התנועה לחקלאות אורגנית (IFOAM), טוּ‏‏‏ב השדה (הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל), וסְקאל ישראל (המשרד הישראלי של skal International). החברות ממומנות על ידי החקלאים, המשווקים, ובעלי החנויות המעוניינים להיות מפוקחים

מזון אורגני - האם הוא באמת כל כך בריא?


במחקר חדש, שנערך עבור האיחוד האירופי, מצאו חוקרים בריטים מאוניברסיטת ניוקאסל שגזרים, תפוחים ותפוחי אדמה אורגניים מכילים יותר ויטמין .C במקביל גילו חוקרים מהאוניברסיטה החקלאית בוורשה שעגבניות אורגניות טריות מכילות יותר ויטמין ,C בטא קרוטן (רכיב שהופך בגוף לוויטמין A והוכח כמגן מפני סרטן) ופלבנואידים (חומרים שהוכחו כמונעי התקפי לב וסרטן), אם כי הן גם מכילות פחות ליקופן (חומר שמגן מפני הזדקנות העור וסוכרת). כך גם נמצא שמחית תפוחי עץ אורגניים עשירה בוויטמין ,C פלבנואידים ונוגדי חמצון מסוג פנולים, שמאיטים את פעולת החמצון של התא ומיוחסות להם השפעות מאריכות חיים.

חוקרים מצרפת מצאו שגם אפרסקים אורגניים עשירים יותר בפנולים, וחוקרים מהמכון החקלאי ברומא מצאו ששזיפים צהובים אורגניים עשירים יותר בוויטמין C ובבטא קרוטן. מחקר על תפוזים אורגניים מצא שהם מכילים 30% יותר ויטמין C מתפוזים רגילים. מחקר אחר מצא בחלב אורגני כמות סידן שווה לחלב רגיל, אבל 75% יותר בטא קרוטן ועד פי 3 נוגדי חמצון, שחיוניים לבריאות.

לאחרונה התחילו חוקרים לבדוק את השפעת המזון האורגני על בעלי חיים. חוקרים מבריטניה ומדנמרק מצאו בשנה האחרונה שעכברים שניזונו מ- מזון אורגני הפכו לבריאים יותר. לעכברים, שהתזונה שלהם התבססה על תפוחי אדמה, עגבניות, אפונה, תפוחים ושמן לפתית אורגניים, היו מערכת חיסונית חזקה יותר ורקמת שומן מצומצמת יותר בהשוואה לעכברים שניזונו מאותם מזונות שאינם אורגניים. בנוסף, לעכברים שגודלו על טהרת המזון האורגני היו רמות גבוהות יותר של ויטמין E בדם. כעת נותר רק לבדוק אם המזונות האורגניים מועילים באותה צורה גם לבני אדם.


מזון אורגני מסייע במניעת סרטן

מחקר מגלה כי מזון אורגני מסייע במניעת סרטן: חוקרים, שבדקו גידולים אורגניים של תירס, תות ופטל, גילו כי הגידולים האורגניים מסייעים למערכת החיסונית של גוף האדם במניעת סרטן. המחקר מגלה כי הגידולים האורגניים מכילים רמות גבוהות יותר של נוגדי חמצון, לעומת מזון שגדל בשיטות קונבנציונליות. הידיעה על המחקר פורסמה מטעם האגודה האמריקאית לכימיה (ACS).

המחקר גילה כי קוטלי חרקים וקוטלי עשבים, המשמשים בגידולים רגילים, מונעים ייצור של תרכובות פנוליות (
phenol), המשמשות את הצמח להגנה בפני מזיקים טבעיים. תרכובות אלה מסייעות למערכת החיסונית של האדם בפעילות נוגדת חמצון. הגילויים מופיעים בירחון המדעיJournal of Agricultural and Food Chemistry מפברואר 2003.


אצלנו ניתן לקבל: ירקות / פירות ומזון אורגני לפתח ביתכם

לדף הזמנת מזון אורגני, לחץ: להזמנת מזון אורגני

{{obj.prop}}
  שם מוצר כמות מחיר
{{cart.name | cut:true:20:' ...'}} +- {{getPrice(cart) | number:2 }}
סהכ לתשלום {{total();}} ש"ח לקופה

© bteva | v 5.1.6